Friday, May 23, 2008

sweet tooth

Lamanya tak update blog.Rasa bebal sekejap bila nak mula blogging balik.haha.Last week, secara instant dan tetibenya aku dan sepupuku telah selamat pergi ke kelas cupcake.Wah..tasangka woh.Sebab aku selalu rasa yang aku ni kasar dan terlalu gila2 untuk wat menda2 yang agak detail dan seni macam buat kek,hias kek,jahit-jahitan etc. Tapi entah kenapa sejak dua menjak (bergelar isteri) ni la konon aku tetibe berminat nak buat semua memenda tu.Aku nak belajar wat cupcake lah..nak belajar jahit baju lah..nak belajar jahit manik lah.Sampai laki aku pun pening.haha.Aleen pun pening jugak bile dengar pasal nak gi kelas menjahit tapi bila dengar kelas cupcake terus dia tak pening macam seolah-olah makan panadol actifast yang bertindak serta merta.

Sehari sebelum hari ibu haritu aku tibe2 rasa nak wat kek..konon2 untuk present mak aku lah.Out of nowhere aku jadik teruja nak buat tiramisu.Cerita tentang tiramisu,selama ni aku pandai beli and pandai makan je and aku selalu fikir yang banyak2 kek mesti tiramisu ni antara yang paling susah nak dibuat.Tapi kalau check balik ingredients dia sikit je dan tak susah pun nak ingat kat kepala..cuma satu je yang tak dapat cari yakni Mascarpone Cheese.Kiranya banyak halangan jugak la sebelum aku dapat buat Tiramisu tu.Beberapa minggu sebelum tu aku dimasa lapang pergi kesana sini termasuk pasaraya-pasaraya famous2 ni untuk mencari Mascarpone.Tapi kecewa sebab tak jumpa lansung.Aku hampir2 nak putus asa dah.Kemudian sepupuku bagitau yang dia da jumpa Mascarpone cheese kat Tesco.So apa lagi..aku dah tau kat mana aku pun bergegas dan merembat Mascarpone untuk misi membuat Tiramisu.

Proses buat Tiramisu tu tak lama pun..dalam 30minit je.Yang lama adalah time nak sejukkan dia minimum 12jam dan maksimum 24jam.Lamanya baru dapat merasa nak makan.So pada hari ibu aku yang merasmikan kek tu dulu sebab telampau teruja sangat bukannya mak aku seperti yang dirancang.Hehe.Lepas makan sesudu,aku tetibe rasa teharu dengan diri aku sendiri.Aku berjaya buat tiramisu!!Malah aku terharu berganda sebab Tiramisu aku macam lagi sedap je dari yang aku selalu beli kat z** dan S*.Yang beshnya aku lah yang tukang habiskan Tiramisu tu dalam beberapa hari sebab orang yang duk kat rumah ni semua tak gemar kek kot?Ke aku yang terover aku pun taktau lah.

Papepun aku tengah tak sabar nak buat Tiramisu untuk cousin aku yang bakal kawin pada 31mei nanti.yay!

3 comments:

daniasyazleen said...

tak sabonyer aku nak ngappp tiramitsu ko tuh.. tp kan mmg sonot wat cup cake ni...lagik lagik time nak deco tu..mmg syiok abih la...

ecahterbang said...

ahahhaa . skrg cupcake ni laku gile kn . ? aku tgk dlm ms bdk2 jual kapkek ni gile la pndai wat bisnes . jeles gak aku . cumel2 je aku tgk . tp rase tu aku x tau la . huhu . korg tau bdk2 ms tu wat yg www.myspace.com/kukiskapkek .

zeezam said...

haha.