Tuesday, June 23, 2009

kronologi bersalin

selamat melahirkan Mikhael Ali Imran Diaz pada 28th May 2009 .

10.30pm - checked in 4bedded room kat Ampang Puteri Specialist Hospital.

11.00 - 2.45am - rasa sakit macam senguggut period dan sakit belakang yang teramat sangat.before this mengandung 9bulan takpenah2 sakit belakang.baca majalah sbb takleh tido.

3.00am-4.30am - tido-tido ayam je sbb sakit belakang yang melampau.kakak sebelah katil me lansung tak tido..cuak kot.
4.30am - nurse masuk and bagi ubat buang air besar...pastu dia buat ctg kat perut.pastu sebelum dia nak masukkan tablet untuk induce kat 'tuut' dia check dulu bukaan.aduh....benci tul seluk2 ni!! sekali cek dah 3cm dah...ape lagi ku ditolak masuk ke labour room.

6.30am - di labour room perut dah memulas bagai nak gile...ikut deal ngan doc nak amik epidural so inform la kat nurse tu.nurse tu cam blur2 sket..cam baru bangon tido je.cisss...pastu die cek bukaan dan selukk lagi...dah 5cm.dia kata nak call dr bius tp taktau sempat ke tak wat epi.

7.00am - nurse shif pagi masuk and selukk laagi..kali ni dah 6cm.dia pon tekejut cepat sangat..so die cakap epidural dah takleh amik.dia masukkan induce drip pastu bagi injection tahan sakit.perut mmg sakit sangat2..memulas cam nak poo poo..malah teruk lagi.tp injection tu lalok sikit so dpt le tahan sakit selang seli ngan tido2 ayam.

10.30am - ku diseluk lagi dan kalini 9cm...sakit mmg dah tak tertahan.rasa cam nak meneran something yang nak kuar sesangat.sampai doc ngan nurse cakap ehh jangan teeran dulu.dierang lak yang panik coz tak prepare lagi..kaki tak gantung lagi..etc.dah siap sume doc rasa kepala baby and dierang ajar cara teran la..masa tu deba masih lalok lagi.2 kali teran tak cukup kuat..kepala baby kuar and masuk balik.so dierang cakap teran puas2..amek nafas pendek and sambung teran.kali ke-3 buat macamtu...dan akhirnyaa...keluarlah baby ku tepat jam 10.53am dengan berat 2.89kg. pastuh kena tekan-tekan perot untuk keluarkan uri and darah terkumpul pulak.tapi syukurlah..semuanya dah selamat

5 comments:

daniasyazleen said...

alhamdulillah..sumenyer dah selamat...tahniah!

far far away said...

Omg Deep...Congratulations!!!
Sepanjang aku dekat sini, kau sempat kahwin, mengandung and sekarang dah become a mother!
Gila sekejap the process..
I'm so happy for you :D

Salbiah bt Karim said...

selamat menempuhi alam pantang. jaga diri n baby elok2 ye. fully brestfeed ke? wah kagum. nk tgk gambar baby boleh? ehhe.

deba said...

thx korang...insyaallah nanti ku update gamba baby.hihi

Mama Alya said...

wah.. at least u ade jugak injection, i takde sakit langsung.. mase 6cm tu kat wad lagi tengah tgk Macam2 Aznil..hahahah..

Turun labor room die pecahkan air ketuban baru sakit, cam dah tak sabar2 nak kuar dah tapi my DD premie so kecik je la 2.2kg, 2 kali teran je dah kuar

skang dah takut nak beranak lagi sbb takut baby next beranak lagi sakit drp 1st..hahahha

p/s : memang benci sangat die seluk2 (VE). rase cam nak terajang pun ade nurse tu