Saturday, November 22, 2008

hamil + alahan + minyak cap kapak =)

Phiew....it's been a while huh.Ok ok so ada jugak orang tertanya-tanya kenapa aku tak update blog.Alasan yang paling kukuh ialah...seminggu selepas raya aku sepatutnya pergi keje lah for the first time.Tapi hari pertama aku tuh pelik sangat, aku jalan je aku rasa nak pitam and terjatuh.Tak dapat menumpukan perhatian aku pun balik ke rumah dan mencuba....'the thing'.Bayangkan...perasaan yang berdebar-debar menanti line merah pertama muncul di stick yang bewarna putih tu...Oh ok satu je merah.Tunggu punya tunggu lagi...tiba-tiba je terbentuk satu lagi line merah.Oh tidak..aku panik.Cemane ni ha?Airmata aku mengalir lak tiba-tiba..aku taktaulah antara sedih dan panik.
Aku msg sepupu aku sebab terlampau panik.Dia call aku dan tenangkan aku.Aku call suami aku..dia suka ya amat..kalau boleh aku tengok dia lompat dalam phone tu kompem dah tekinja-kinja.Tapi aku maintain panik.Iskk..memang tak boleh nak fikir apa-apa dengan betul masa tu.

Glossari

the thing = pregnancy test
1 line merah = negative
2 line merah = positively pregnant

* * * * *

Hari-hari seterusnya berlalu dengan penuh kepenatan.Aku rasa teramat penat sehingga satu-satunya aktiviti yang aku lakukan adalah baring dan tidur untuk mententeramkan emosi yang kacau bilau.Aku mula muntah banyak kali sehari sampai badan aku jadi lembik.Aku tak daya nak makan apa-apa pun...lansung takda selera.Dan samada aku makan atau tidak aku tetap akan muntah.Aku makan ubat tahan muntah pun aku tetap akan muntah.Aku mula fed-up dengan alahan aku yang sangat-sangat teruk.Semua orang kata alahan ni akan berterusan sampai bulan ke-3.Ya Allah...tuhan aja yang tahu macamana aku nak berhadapan dengan semua ni untuk 3 bulan.Aku hanya mampu terperap dalam bilik..aku nak turun bawah pun tak larat.Aku mula bosan nak makan...mungkin bukan sebab aku tanak makan..tapi sebab apa yang aku makan akan membuat aku muntah balik.Orang kata alahan atau 'morning sickness' ni keturunan...tapi mak aku kata dia mengandungkan aku takda apa-apa alahan pun.Entahlah..tak semestinya kot.Lain orang lain gayanya kan.

Pada masa melalui alahan yang teruk di bilik tidur...ramai jugak yang dah tahu berita kehamilan.Ok masa ni memang stress sangat sebab kita dah la tak dapat handle diri sendiri dengan muntah whatsoever tu kan..pastu kita akan dapat nasihat-nasihat yang berguna tapi sangat annoying at that point bagi kita.Oh..kena makan telur banyak-banyak tau..hari-hari...good for the baby brain...kena makan banyak daging..bla bla bla bla bla.Kita akan rasa nak sepak je muka orang tu sebab kita pun nak makan kalau kita BOLEH makan.Masalahnya sekarang TAK BOLEH makan.faham takkkk??Errghh!Memang stress.Pada masa ni jugak semua orang akan kata dia faham kita...dia faham keadaan kita.Tapi tak..kita takkan boleh terima sebab dia tak faham keadaan yang teruk masa tu!!

So..orang yang mengalami gejala alahan yang teruk macam yang aku alami akan mengalami kemurungan yang teruk jugak la.Most of the time kita akan sedih dengan keadaan diri kita...kadang-kadang kita akan rasa menyusahkan orang especially suami kita.Dia yang kena siapkan makan pakai kita...bersihkan muntah kita...angkat kita bila kita tak larat...pujuk kita untuk makan etc. Kadang-kadang kita lupa...tapi dia lah yang sentiasa bersama kita.Masa jadi macamnilah baru kita dapat menguji tahap kesabaran insan bergelar suami.

Bila kita mengalami alahan tu baru kita terfikir yang sebenarnya apa yang kita rasa dan alami lebih penting dari apa yang orang lain fikirkan.Macam aku...mungkin orang pelik macamana aku boleh duduk tidur je dalam bilik sambil tengok tv.Hidup aku dalam bilik aku dan katil aku.Orang mungkin boleh cakap 'tak penat ke asyik tidur je...'.Kadang-kadang kita akan rasa sensitif sangat tapi elok abaikan je suara-suara macamtu.Anggap je macam tak wujud.Kita yang rasa bukan mereka.Kalau badan kita ditahap normal..nak ke kita duduk terperap baring je dalam bilik macam orang sakit?Sebab kita sakitlah kita baring macam orang sakit kan.Duhh.Dahtu kalau dah tak makan...badan lembik..satu badan bau minyak cap kapak 24jam takkan nak keluar pergi clubbing pulak.Mungkin orang-orang sekeliling kita ni niat baik nak tengok kita bangun..ceria..normal.Tapi ada sesetengah keadaan yang kita tak boleh jadi normal.So..let it be lah.

Disaat aku menaip nih..kandungan aku dah pun 3 bulan.Aku dah jarang sangat muntah..aku akan muntah kalau perut aku kosong.Aku dah boleh makan nasi for this few days.Alhamdulillah..betapa bersyukurnya aku.Selama ni aku hanya boleh jamah roti ngan pastry je.Barulah boleh nak on komputer..nak type blog..nak online..baru lah selesa!Badan pun dah tak letih macam dulu cuma kalau berjalan cepat penat.?Yang tak beshnya semalam mak aku dah tanya bila nak pegi kedai balik.Iskk..boring betul lah.Aku malas lee nak ke kedai and jumpa orang semua.Aku penat la nak dengar nasihat itu dan ini.Hehe.

So..bukan senang nak bergelar seorang ibu ni.Banyak rintangan yang perlu dihadapi mentally and fizically.Ibu yang mengandung dan keadaan sekeliling yang banyak memberi ransangan dan impak kepada anak kita nanti.Jadi dari mengandung lagi kita dah boleh pilih positif dan negatif nya anak kita apabila dia menginjak dewasa nanti.

3 comments:

Rubina Yunal said...

alhamdulillahh.. congratulations Deeb!! Patut la lama gile x update blog. Excited btol baca ur entry.

Congrats skali lagi, and pls take good care of yourself and the baby inside you ya? :)

mwahmwah

Girl On Sale said...

thx nina...thx a lot.

ecah, terbang di awangan said...

congrats deep .
kau suda mengandung .
wow . ;p
bile boley jmpe .
x rindu . ?